Seværdigheder og ture

 

Informationer

En kilde til informationer om området er selvfølgelig det lokale turistkontor. Det ligger næsten overfor cafeen ved broen over floden Orb. I feriehusets gæste-kassette (på hylden over vinduet i stuen) er samlet div. brochurer og kort, som forhåbentlig kan give jer inspiration og information om området ture og seværdigheder.

Gæstebogen, hvor andre skriver om deres opdagelser og erfaringer, er også en god kilde til information. Vi vil sætte stor pris på at høre om jeres oplevelser/opdagelser, som vi kan inkludere i denne vejledning til glæde for os selv og gæster, der lejer huset. Alternativt er du velkommen til at skrive en kommentar i feltet nedenfor.

I gæste-kassetten ligger også kort m.v., som giver et godt overblik over området, og indeholder en del nyttige oplysninger af interesse for turister (studer signatur-forklaringen) på ferie i Sydfrankrig.

Her findes også en fortrinlig bog (”Ballades en Terre d´Orb”) med forslag til vandreture samt div. brochurer om omegnens seværdigheder og aktivitetsmuligheder.

Nedenfor har vi samlet en oversigt over de steder, som vi selv synes kan være interessante også for andre på ferie i Sydfrankrig. Det samme gælder for indkøbsmulighederne i området.

For at gøre det lettere for jer at finde stederne, giver vi jer mulighed for at bruge vores GPS navigator (den har plads på hylden over vinduet i stuen). I GPS’en har vi indkodet adresserne på en del af de nedenfor nævnte lokaliteter i Sydfrankrig (de, der er mærket med GPS).

GPS’ens brugsanvisning findes også på hylden samme sted i huset.

Omkring huset

Udsigten fra huset og terrassen mod landsbyen og bjerget er fascinerende, og vi bruger selv megen tid på blot at sidde og nyde den.

IMG_4513_curve

 

Vores hus ligger direkte i naturen, som man kan opleve blot ved at sidde på terrassen eller gå korte ture. Området er kendt for sit rige fugleliv, som også omfatter mange af de fra DK kendte arter som solsort, bogfinke, musvit, gøg, nattergal m.fl. Især de sidstnævnte har vi kunnet nyde i rigt mål specielt i den tidlige sommer. Hærfuglen ses også jævnligt heromkring.

Ofte kan vi også nyde synet af kredsende, majestætiske ørne, som har rede på bjerget lige overfor.

Vi har også glæde af de smukke porcelænsagtige løvfrøer i lindetræet, og de vævre små firben på husvæggene. I væggen under køkkenvinduet bor flagermus, som hver dag i

skumringen går på vingerne, og sørger for lidt ekstra underholdning (og en passende reduktion af insektbestanden).

IMG_0227

Derudover vrimler det med sommerfugle, farverige biller, bier, humlebier, cikader m.fl.

IMG_1468

IMG_2731

Derimod er der kun ganske få plageånder som fluer og hvepse til at forstyrre idyllen. Myg har vi stort set aldrig set her.

Vi har ikke anlagt nogen have omkring huset men her er dog en del smukke planter og blomster f.eks. det egnstypiske mimose-træ, yuka-palmer mv.

IMG_2663

Hvis man går videre op ad vores lille vej er der muligheder for større eller mindre udflugter, med masser af smukke vuer over dalen, vinmarkerne, floden og landsbyen. (Se bogen “Ballades en Terres d’ Orb”).

Roquebrun, en traditionel sydfransk landsby i Languedoc

Roquebrun er en hyggelig lille og velbevaret landsby med en frodig og spontan arkitektur, som er resultatet af enkeltindividers idéer uden styring gennem overordnet planlægning.

IMG_2691

 

storhusgade

Uanset hvilken vej man vælger op i byen, ender man før eller siden ved den store smukt restaurerede kirke (gudstjeneste søndag kl. 10, hvis man vil indenfor) og ved den ”Mediterrane have.

Sidstnævnte er absolut et besøg værd med sine velanlagte stier blandt alle de vækster, som er karakteristiske for Sydfrankrig og den solrige middelhavskyst, og som trives godt her pga. de lokalklimatiske forhold, som ligner meget dem noget længere syd- og østpå (deraf landsbyens tilnavn ”Petit Nice”).

Området og klimaet

I haven ligger det ca. 800 år gamle (nyligt renoverede) udkigstårn, et levn fra ufredstider, hvor man skulle holde øje med evt. indtrængende fjender og røverbander, og havde brug for et sikkert tilflugtssted for landsbyens beboere.

Fra haven er der en vid og smuk udsigt over dalen og floden.

En gåtur langs floden er også givende. Man kan komme ned flere steder (bl.a. ved det lille runde gule “vandtårn” ved begyndelsen af broen. Turen herfra og under broen i retning mod vores vej, er smuk og idyllisk. Man kan komme op på vejen igen ved den gamle vandmølle (nær vejen til vores hus).

Man kan jo også bare ”hænge ud” på den lokale café (ved broen), slappe af, nyde ferien, studere folkelivet, den sydfranske atmosfære og evt. få en snak med de lokale. Sen eftermiddag er et godt tidspunkt (hvis man ellers kan få plads).

storhuscafe

På flodbredden modsat landsbyen findes en bred badestrand med en indbydende og børnevenlig ”lagune”. Vandet i floden er klart og rent, og absolut bade-egnet, og mange af vores gæster foretrækker flodstranden frem for middelhavs-strandene.

IMG_4298_curve

 

Hvis man går videre fra “lagunen” langs floden ad den lille grusvej, kommer man (efter ca. 1 km) til en meget fin lille badestrand med både klipper og sand.

På “bagsiden” af byen ligger indbyggernes ældgamle grønsagshaver med deres sindrige vandingsanlæg.

IMG_3262_curve

Her findes også byens gamle vaskeplads

IMG_2694

og vandforsyning (brønd med vippehæve-system).

IMG_2723

Det er et særdeles hyggeligt område, som egner sig rigtigt godt til en lille udflugt på gåben med lidt snacks og en flaske cremant i rygsækken !

Gå ned ad bakken, over vejen ned til floden og hold til højre. Når man kommer til det lille vandløb følges dette.

Varighed: 10 min.

Nærområdets seværdigheder

Hele området byder på mængder af smukke kultur- og naturlandskaber og på fornøjelser og seværdigheder til enhver smag.

Vinområdet

Languedoc er ”vinland”, hvilket ses tydeligt både ved Roquebrun (hovederhvervet er vindyrkning) og i de omgivende områder. Specielt heromkring oplever man en smuk kombination af vinmarker og uberørt natur. De fleste af de nedenfor nævnte ture er velegnede som både gå-, cykel- eller bilture.

IMG_0659

St. André turen.

Gå op ad vores vej forbi bueskydningsområdet, og vælg vejen til højre lige derefter. Den leder ned til landevejen mod Causse og Veyran, og munder ud i denne tæt ved det smukke “Prieurie St. André“.

Her kan man i øvrigt prøvesmage vin næsten når som helst. Man følger landevejen (til højre) tilbage til landsbyen. En smuk tur igennem maki- og vinlandskaber.

Varighed: Ca. 2 timer.

Stenbrudet og kapellet

En af de populære vandreture går op ad vejen fra huset og videre til et gammelt marmorbrud.

IMG_1338

Fra dette følges vejen videre til den lille “bjergtop”, hvor det gamle kapel  “l´Ermitage” ligger.

Den 180 graders udsigt herfra over landskaberne mod Middelhavet er overvældende flot. Husk picnic maden/kaffen !

IMG_1346

Turen er beskrevet i den lille bog på hylden i stuen: “Ballades sur Terres d´Orb”. Samlet længde: Ca. 8 km. Varighed: Ca. 4 timer. Gå helst om morgenen, hvor luften er klar og kølig.

Berlou-turen

Kør mod Cessenon. Kort efter at være kommet igennem “passet” med udsigten mod Roquebrun går der en lille vej fra hovedvejen til højre (midt i et sving). Der står et lille skilt, som viser mod “Canet”.

Denne meget hyggelige vej med masser af sving leder igennem smukke vinlandskaber, og ender i vinbyen Berlou. Sandsynligheden for overhovedet at møde en bil er meget lille.

Berlou er en lille “hengemt” landsby, hvor vinproduktionen præger hele byen. Her er et fint og veludrustet vinudsalg fra cooperativet. Deres rosé-vine kan absolut anbefales. Her findes desuden en god restaurant ved den lille bæk, lige overfor cooperativet.

Hjemturen kan tages ad vejen til “Vieussan“, som ligger ved Orb-floden. Derfra køres tilbage til Roquebrun langs floden.
På ferien i det sydfranske er denne tur er en rigtig god dagtur på cykel (husk kort, drikkelse og proviant).

Cykler kan lejes i landsbyen.

“Bagvejen” mod Beziers.

Vejen mod Causse et Veyran (den hvor Chemin de l´Ayrolle går af fra) er den korteste og hyggeligste vej til Beziers. Den er desuden meget fredelig og særdeles velegnet til cykelture. Vejen går til dels langs floden i de lave bjerge og byder på mange smukke udsigter. Hvis man ikke ønsker at tage hele turen til Beziers kan man dreje af mod Cessenon, og tage hovedvejen derfra tilbage.

Ad landevejen langs Orb

En tur ad vejen langs floden mod ”Tarrassac/St. Pons” er meget anbefalelsesværdig. Den byder på meget afvekslende og storslået natur vekslende med flot beliggende vinmarker. Udsigterne i den smukke floddal er visuelle oplevelser på et højt plan.

IMG_1522

Ad denne vej kommer man længere ind i den store naturpark ”Haut Languedoc”, og bjergene bliver højere og mere markante

IMG_0668
Hvis man kan kører mod St. Pons, er der rige muligheder for at tage afstikkere op ad de små bjergveje, som byder på kun lidt trafik, men smukke udsigter og mange muligheder for picnics og vandreture i de udstrakte og varierede sydfranske naturskove.

Ceps

En lille, hyggelig landsby 4 km fra Roquebrun i retning mod “Tarassac/St. Pons”. Byen nås via en lille bro over Orb (hold øje med skiltet ved landevejen).

Et par ikke helt ukendte danskere (Anders og Anne Mette Fogh Rasmussen) har et lille byhus ved siden af kirken. (De har i øvrigt købt en byggegrund i udkanten af Roquebrun, hvor de er ved at bygge hus).

Fra Ceps kan man køre videre ad særdeles hyggelige småveje til Berlou og St. Chinian.

Gorge d´Heric

Efter broen over floden ved Tarrassac, (ved Mons la Trivalle), ligger kløften ”Gorge d`Heric” hvor en lille elv strømmer ned igennem den stejle kløft og byder på spektakulære vuer og kølige bade i herlige små pøle. Her er anlagt en sti, hvor man uden besvær kan vandre hele vejen op igennem kløften. Det er et ”must” for naturelskere, selvom man ikke skal forvente at være de eneste turister. Husk badetøjet !

001

Parker evt. bilen inden, I når frem til P-pladsen. Så sparer i P-afgiften.

Kanoture på Orb.

Området er kendt og søgt af kano- og kajakentusiaster fra hele Europa.

Vi kan varmt anbefale en tur ned ad floden af kortere eller længere varighed. Man behøver ikke at være erfaren på dette felt. Der er strækninger, som kan besejles af enhver, f.eks. turen fra ”Vieussan” til Roquebrun.

Turen byder på afvekslende sejlads med mest roligt vand, men også lidt spændende strømsteder. Denne 12 km lange tur på floden giver herlige naturoplevelse med smukke vuer, gode picnic-steder samt afstresning og fred i sjælen.

IMG_1743

Husk madkurv og vin (som stuves ned i vandtætte containere, der tages med på kajakken).

Turen tager 3 – 5 timer, og udgår fra Roquebrun (fra stedet markeret med skilte lige over broen), hvorfra man bliver kørt til Vieussan og hjulpet i gang af de flinke udlejere (som også taler engelsk), og ender i Roquebrun.

IMG_1378

Det er nødvendigt at booke turen nogle dage i forvejen for at være sikker at få en kano.

For de mere erfarne er det muligt at starte højere oppe ad floden, hvor den byder på hurtigere strømsteder og flere udfordringer.

Cessenon, Cazouls og St. Chinian.

Disse er de nærmeste landsbyer, som man kommer til ved at køre over broen og fortsætte mod Beziers (de to førstnævnte) eller dreje til højre v. Cessenon mod St. Chinian.

De er gamle, originale byer, med typisk sydfransk arkitektur, krogede gader, caféer, restauranter, småforretninger m.v. Parkér bilen, tag en kop kaffe eller en aperitif på den lokale café og nyd atmosfæren og folkelivet.

Der er et livligt og velassorteret marked i St. Chinian (GPS) hver torsdag og søndag. Absolut et besøg værd, en dejlig kulinarisk seværdighed på ferien i Sydfrankrig.

IMG_0246

Caroux turen (GPS)

Caroux er navnet på det store bjergmassiv, der ligger som en flot grå mur efter ca. 20 min. kørsel langs Orb.

Her er mulighed for mange herlige ture i bil, eller til fods. Det er også i disse bjerge ovennævnte Gorges d`Eric ligger. En af de flotteste udflugter er nok turen op til et udsigtspunkt på kanten af bjergmassivet, hvorfra man kan se hele vejen igennem Orb-dalen m.fl. og faktisk hele vejen til Middelhavet på en klar dag.

Turen går i bil igennem smukke landskaber til den idylliske lille by Douch, hvor man parkerer og fortsætter til fods. Der findes kort med turbeskrivelse ved P-pladsen. Det er en rundtur, som fører igennem skov, hede, mose mv. En meget smuk tur med meget stor landskabelig variation. Højdepunktet findes ved udsigtpunktet på kanten af bjergmassivet. Varighed: Ca. 6 timer inkl. kørsel.

IMG_2799

IMG_2808

IMG_4485_curve

IMG_2802

 

Olargues

Denne smukke middelalderby ligger ca. en halv times kørsel fra huset. Kør langs floden i retning “St. Pons”. Efter at have passeret hængebroen over floden drejes til venstre, og man følger denne vej til Olargues.

Undervejs passeres “Mons la Trivalle”, hvor “Gorge d`Heric” ligger. Ved landevejen ligger en god restaurant “La Guingette” med et stort flot fyrretræ udenfor.

Ved ankomsten til Olargues kan man med fordel parkere nær ved den danske restaurant “Fleur d´Olargues” (ligger i venstre side ad landevejen), som kan anbefales varmt. Hils Joan fra os ! Gå over middelalderbroen “Pont de diable” og udforsk landsbyens krogede gader ad denne rute.

Vandfaldsturen

Nær Olargues kan man gå en meget flot, nem og hyggelig tur, som starter og slutter i en lille landsby.Turen er på mindre end 2 km, men går forbi ikke mindre end 6 smukke vandfald.

Beziers

Beziers er en by med stort set alle de faciliteter, man har behov for på en ferie i Sydfrankrig.

Den er rimeligt stor, men ikke uoverskuelig. Omkring den store, højt beliggende, centrale plads ligger mange smågader med butikker. (Bykort findes i gæste-kassetten).

Vi har hovedsagelig udforsket de indkøbsmæssige muligheder, og de er varierede og righoldige (se her). Byen rummer imidlertid også en række historiske og kulturelle seværdigheder, som er særegne for dette område i Sydfrankrig. Vi anbefaler, at du / I besøger byen på jeres ferie.

billede_page

Ved Beziers findes én af “portene” til det enorme europæiske kanalsystem, et imponerende ingeniørværk, som blev påbegyndt allerede i 1200-tallet. Denne del af systemet hedder  “Canal du Midi” og er udrustet med et stort antal sluser undervejs.

Sluserne i udkanten af Beziers er absolut et besøg værd. Her kan man leje turbåde og opleve freden mens skiftende landskaber langsomt passere forbi. En meget afstressende aktivitet, som ikke kræver nogen særlige forudsætninger. Man kan leje båd for én eller flere dage.

IMG_0672

Grotterne v. Courniou. (GPS)

Hvis man kører igennem St. Pons (ca. 1 times kørsel fra huset), kommer man til den lille by Courniou. Her findes nogle meget smukke drypstensformationer, som absolut er et besøg værd. Et perfekt valg til en dag med mindre godt vejr. I øvrigt er bjergene i naturparken rige på grotter.

IMG_1559

IMG_1542

Sølandet (Route de Lacs)

I bjergene nord for St. Pons/Bedarieux findes et område med mange smukke søer. Det er en dagstur, men en flot naturoplevelse.

Lac de Salagou

En flot sø i et meget særpræget og smukt, gammelt vulkansk landskab.

IMG_1505

Jorden er rød (vulkansk aske), og gennemskåret af regnkløfter. Brug navigatoren og kør efter ”Gammel vulkan” (GPS). Så får I en meget flot tur ad små kringlede veje. Kør derfra til byen ”Octon” (GPS), som er en rigtig fin og hyggelig landsby. Kør derfra mod A75 (til søen). Tag evt. motorvejen (A75) tilbage via Beziers. Man kan evt. fortsætte derfra til nedenstående to udflugtsmål (kræver en fuld dag med start fra morgenstunden).

Oppidum d´Enserune (GPS)

Dette meget interessante sted ligger mindre end en times kørsel fra huset.

Et oppidum er et ældgammelt navn for en vigtig handelsby, som i dette tilfælde blev anlagt for mere end 2.000 år tilbage i tiden. Fønikere, grækere, romere, maurere m.fl. har boet og handlet her. Stedet og museet byder på et spændende indblik i antikkens bygningsteknik og ingeniørkunst. Man har bl.a. afvandet en sump med en genial teknik, og omdannet den til et frodigt agerland, som stadig benyttes.

Cirque de Navacelles (GPS)

I den kløft, som er skabt af floden Lis findes en meget smuk næsten cirkelformet ”udposning” med en idyllisk lille landsby, et vandfald mv.

IMG_1491

Man kan nyde synet oppe fra kanten af kløften og også køre ned i hullet, hvor man kan komme meget tæt på det smukke vandfald.

IMG_2743

IMG_0655

Køreturen dertil tager ca. 3 timer, så det er en dagtur.

Grotte de Dargilan (GPS)

I samme område som Cirque de Navacelles findes denne enestående grotte med en størrelsesorden, rigdom og variation i drypsten, som absolut er et besøg værd. Kan fint kombineres med ovennævnte udflugtsmål.

Strande/bademuligheder

I sommerperioden vælger mange af vores gæster at bade i floden Orb, hvis vand er klart og rent.

Man kan gå i vandet lige neden for vores vej ved den gamle olivenmølle (gå tværs over gennemfartsvejen og ned ad vejen langs det nye boligkompleks). Her er mange skønne steder, hvor man også kan finde skygge. Her er også færre mennesker end ved ”lagunen” (se nedenfor).

Lige overfor landsbyen findes en lille børnevenlig lagune, hvor man har en herlig udsigt over imod landsbyen. Gå over broen, og drej til højre lige efter, for at komme dertil. Begge steder kan man gå på eventyr i de små vandfald og strømsteder. Floden udgør et fortræffeligt udendørs (og gratis) ”badeland”.

IMG_1412

Den nærmeste havstrand ligger ved ”Valras”. Man kører via Cessenon og Cazouls til Beziers og følger skiltene mod ”Valras-Plages”. Der findes en bred og kilometerlang, børnevenlig sandstrand og en lille ”strandby” med restauranter, hoteller m.v.

Hele denne sydfranske kyststrækning har masser af gode strande, du kan benytte dig af på din ferie. Længere mod øst findes strande med klitter, hvor man i lagunerne kan se flamingoer spankulere omkring. Vi kan anbefale stranden ved Marseillan (GPS) sydvest for Sète.

IMG_1489

Golf

Der findes gode golfbaner indenfor 1-2 times kørsel fra huset. Den nærmeste er i Lamalou les Bain nær Bedarieux.

Golf (4)

Spørg om beliggenhed på turistkontoret.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *